Depremde Psikolojik Desteğin Önemi

Depremde Psikolojik Desteğin Önemi

    Biruni Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr.Öğr.Üyesi Atlas Bogenç ile Deprem  psikolojisi üzerine gerçekleştirdiğimiz röportaj

     

    Dr.Bogenç;

    Kontrolümüz dışında gelişen deprem gibi olayların korku duygumuzu tetiklemesi oldukça doğaldır. Ancak her insanın psikolojik dayanıklılığı, baş etme becerileri aynı olmadığı için yaşanan bu tür travmatik olaylar herkesi başka şekilde etkiler. Özellikle depreme nerede ve nasıl yakalandığımız, sevdiklerimiz ile ilgili bir kayıp yaşayıp yaşamadığımız bu durumun şiddetini belirlemede etken bir faktör olabilmektedir.

     

    Deprem sonrası yaşanan, endişe, korku, çabuk irkilme, depremi hatırlatacak her şeyden kaçma ve  uyku problemi gibi tepkiler “anormal bir duruma verilen normal tepkilerdir.” Bu tepkiler yaşadığımız sarsıcı olayla baş edebilme çabalarımızın bir sonucudur. İlk haftalarda, yoğunluğu değişerek sürebilir ve tüm bu yakınmaların zamanla azalması beklenir.

     

    Sosyal destek almak, yaşanılanları çevre ile paylaşmak bu yakınmalarla başa çıkmak için oldukça önemlidir. Ancak kaygının çok yoğun olduğu, günlük yaşamı etkilediği ve bu belirtilerin uzun sürdüğü durumlarda ruh sağlığı çalışanlarından destek almak gerekebilir.