Engelleri Birlikte Aşalım Sempozyumu’nda Bir Araya Geldik!

Engelleri Birlikte Aşalım Sempozyumu’nda Bir Araya Geldik!

    Sağlık Bilimleri Fakültesi, Engelli Öğrenci Birimi, üniversitemizin öğrenci Toplulukları ve Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nın ortaklaşa düzenlediği “Engelleri Birlikte Aşalım Sempozyumu” 7 Aralık 2022 tarihinde üniversitemizin Reyhan Konferans salonunda gerçekleştirildi. Engelli bireylerin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek için düzenlenen programın açılış konuşmalarını Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezihe Beji ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Solak gerçekleştirdi. Prof. Dr. Nezihe Beji ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Solak ” Yapılan araştırmalar gösteriyor ki engellilerin toplumla bütünleşme yönünde problemleri bulunmaktadır. Engellilik durumunu adlandırmadan başlayan ve yaşamın pek çok alanına yayılan bu sorunlar, engelli bireylerin içinde yaşadıkları toplumla birlikte bir bütün içinde yaşamalarını güçleştirmektedir. Sürekli olarak sorunlarla boğuşan, onlara anlamlı çözümler üretemeyen bireyler, kendilerini mutsuz hissetmektedir. Bu da temel bir insan hakkı olan bireyin kendisini gerçekleştirme hakkını ortadan kaldırmaktadır. Bu ise engelli bireyler için düşük yaşam kalitesi demektir. Unutmayalım ki engelli birey yoktur. Engel olunan birey vardır. Engeller, birlikte hareket edilirse aşılır.” Dedi. Ardından sahne alan Biruni Dans Topluluğu hazırladıkları dans gösterisiyle müthiş bir performans sergiledi. Program Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi “ Türkiye’de Engelli Olmak” konulu konferansıyla devam etti. Konferansta söz alan Prof. Dr. Uğur Cavlak Türkiye'de yaşayan engellilerin sorunlarına değindi. Çoğu engellinin haklarından bile habersiz olduğuna dikkat çekti.



    Konferansın ardından görme engelli Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği 2. sınıf öğrencimiz Gizem Varol’ un kendi besteleriyle müzik dinletisi salonda duygusal anların yaşanmasına sebep oldu. Kısa bir aranın ardından Maltepe Şehit Murat Mertel Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencilerinin hazırlamış olduğu 7 Renk 7 Bölge müzikali büyük ilgiyle karşılandı ve salonda tüm katılımcılar özel gereksinimli öğrencilerin sergilediği müzikali ayakta alkışladı. Sevilen parçaları seslendiren Görme Engelli Eyüp Sultan Aylar’ ın canlı performansından sonra programda öğlen arası verildi.

     

    Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nın Müzik Dinletisi Büyük İlgi Gördü

    İkinci oturumun açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Savaşer gerçekleştirdi. Prof. Dr. Savaşer; Türkiye’ de ve Dünyada Engellilik oranları, çalışma hayatına katılan engelli sayıları ve engelli hakları ile ilgili bilgiler verdi.
    Ardından Sağlık, Kültür ve Spor Direktör Vekili Hakan Türker Dulkadiroğlu okulumuzu tanıtan bir sunum gerçekleştirdi. Dulkadiroğlu, “Üniversitemizin engelli öğrencilerimize kampüs ortamında eğitim, kültür ve spor alanlarına sorunsuz biçimde ulaşmalarını sağlamak için gerekli teknik ve fiziki şartları sürekli iyileştirme çalışmaları, YÖK tarafından ödüle değer görülmüştür. 2022 yılında Üniversitemiz, “Mekanda Erişilebilirlik”te Turuncu Bayrak ve “Sosyal Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” kategorisinde Mavi Bayrak Ödülüne layık görülmüştür “Dedi.

    Bağcılar Belediyesi Engelliler sarayı açılış konuşmasını ise Bağcılar Belediyesi Başkan yardımcısı Cengiz Paccı gerçekleştirdi. Konuşmasında sosyal belediyecilik hakkında bilgi vererek Bağcılar Belediyesi olarak engellilere yönelik gerçekleştirmiş oldukları çalışmalara ve projelere değindi.

    Bağcılar Belediyesi Engelliler sarayı Müzik grubunun müzik dinletisi,
    halk oyunları ve Milli Sporcuları ile söyleşileri oldukça keyifli geçti. Salondaki tüm öğrenciler ve öğretim üyeleri söylenen şarkılara eşlik etti.

    Keyifli programın ardından Sağlık Blimleri Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hülya Kayıhan’ın moderatörlüğünde Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Eğitim Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Başar Öztürk, Dr. Öğr.Üyesi Ayşe Tuba Ceyhun, Uzm. Psk. Kemal Koçak, Uzm. Mert Anaral’ın konuşmacı olarak yer aldığı “ Engellilerin Toplumsal Katılımlarında Biyopsikososyal” isimli panel gerçekleştirildi.
    Gün Boyu devam eden etkinlik, Biruni Sinema Topluluğunun “In Touchable” isimli film gösteriminin ardından sona erdi.