Kışın sık karşılaştığımız hastalıklardan sadece iyi beslenerek uzak kalabilir miyiz?

Kışın sık karşılaştığımız hastalıklardan sadece iyi beslenerek uzak kalabilir miyiz?

    Maalesef tek başına yetersiz kalır.. Çünkü insanın sağlık halinin devam ettirilmesi, sadece tek bir faktöre bağlanamaz. Ancak son derece olumlu etkisi olacağı ise çok açık.. Özellikle grip, nezle, farenjit, larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, kış aylarında kişinin ve sağlık sisteminin üzerinde ağır bir yük oluşturur. Üstelik çok küçük çocuklar ve yaşlılar gibi doğal olarak nispeten daha düşük bağışıklığı olanlar ve zaten bağışıklığı yetersizliği olan kişilerin solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski daha yüksektir. Aslında bu tarz hastalıkların çoğunun hastalık yükü daha düşüktür ve yalnızca üst solunum yollarını etkiler. Ancak kontrol altına alınmazlar ise daha ciddi sonuçları olabilir. Bunlar bronşit ve zatürreye yol açabilir ve savunmasız gruplarda yaşamı tehdit edebilir. Ne yazık ki! Bize COVİD 19 pandemisi tüm dünyaya acı faturası ile bunu ispat etmiştir.


    Bu noktada sorunuza gelecek olursak, tamamen bulaşıcı hastalıkları veya belirtilerini tedavi etmeye odaklanmak yerine, bu enfeksiyonlara neden olan patojenlere karşı bağışıklık yanıtını optimize etmek, yaşantılarımızı, daha olumlu bir sonuca doğru yönlendirmeye yardımcı olabilir. Beslenme, farklı bağışıklık destek mekanizmaları yoluyla bu tür bir önlemede rol oynayabilir.


    Doğru beslenme ile aldığımız, bağışıklık tepkisi sırasında enerji kaynağı ve yapı taşı görevi gören çeşitli besin ve/veya besin öğeleri, bağışıklık sisteminin normal işleyişine katkıda bulunur. Birçok mikro besin öğesi, bağışıklık hücrelerinin enfeksiyona karşı moleküler tepkilerinin düzenleyicileri olarak işlev görür. Uzun süre yetersiz beslenmenin yanı sıra toplumda gizli kalabilen spesifik mikro besin eksikliklerinin, bağışıklık tepkisinin birçok yönünü bozduğu ve bireyleri özellikle solunum ve mide-bağırsak yollarında bulaşıcı hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirdiği iyi tanımlanmıştır.


    Özellikle proteinler, pre-, pro- ve sinbiyotikler ve ayrıca hayvan ve bitki kaynaklı biyoaktif bileşenler gibi diğer diyet bileşenleri, bağışıklık sistemini daha fazla destekleyebilir. Bu besin öğeleri, hem doğal hem de adaptif savunma sistemlerine, dolayısı ile aktif antiviral solunum yolu bağışıklığına katkıda bulunur.


    Bu teknik bilgiyi, rahatça özümsemek için şöyle özetleyebilirim.


    Soğuğun yoğun bir şekilde hissedildiği zamanlarda; Yeterince uyumak, uygun giyinmek, hareketli olmak, genel ve şahsi temizliğe dikkat etmek, karamsar olmamak dışında, temiz hava solumanın eşlik ettiği bir hayat sürerken yiyip içtiklerimiz konusunda cebimizdeki para müsaade ettiği müddetçe biraz seçici davranmalıyız.


    Rutin beslenmenize kışa özel içecekleri (kış çayları, sahlep, boza) ekleyebilirsiniz. Meyvelerinizi gündüz en az iki kere taze olanların arasından seçerken turunçgillerin yanı sıra ayva, muşmula, elma, Trabzon hurması gibi kış meyvelerini de eklemelisiniz. Gün veya gecede bir porsiyon kuru meyve de ekleyebilirsiniz. Sebzeler ise kışın gün içinde, yine en az iki öğün sofranızda olmalı, pişmiş veya çiğ olabildikleri gibi etli veya etsiz olabilirler. Lahana, pırasa, ıspanak, kereviz, bal kabağı ve havuç kış ayları sebzelerinin en önemlileri: İçlerinden sağlık fışkıran öbekler gibi her biri ... Patates bizim için doğru kullanıldığında, çok kıymetli .. Ama fast food şirketleri, bu kıymetli besini çok kötü kullanıyor. Patatesi yağda kızartmak lezzetini çok arttırıyor ve bağımlı kılıyor. Ancak sık ve tek başına tüketince çok tehlikeli olabiliyor. Aslında püresi, taze otlar ile sotesi, haşlaması daha sağlıklı seçim olacaktır. Zeytinler, yumurtalar, peynirler, beyaz ve kırmızı etler ise katığımız, olmazsa olmazlar.... Bu içeceklere ve yiyeceklerinize aroma içeren tarçın, zencefil, kişniş, karabiber, safran, susam, bal gibi ilaveleri de yapmalısınız. Günün sonunda tüm bu besinler ile, başta söylediklerimizin hepsini ve kümülatif etkilerini elde etmiş olduk.. Mucize beklemeden, hazırlıklı olalım..


    Doğal yolla sağlığımızı desteklenmek sağlıklı olmanın yanı sıra, çok daha uygun maliyetlidir. Kışın hazırlıklı olmak için beslenme sorunlarınızı böyle halledemezseniz çözüm, yüksek teknoloji ile elde edilen besin suplemanlarına kalır..