Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u Rahmetle Anıyoruz

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u Rahmetle Anıyoruz

    Ulusumuzun bağımsızlık mücadelesini, bağrından kopan hisleri tüm iliklerine kadar hissedip dizelerine taşıyan ve abidevi eseri İstiklal Marşı’nı kaleme alan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygı ve rahmetle anıyoruz.

     

    Milletimizin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan İstiklal Marşı’nı kaleme alan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un vefatının üzerinden 85 yıl geçti. Mehmet Âkif Ersoy, 20 Aralık 1873 tarihinde İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Mahalle mektebinde iki sene boyunca Kur'an eğitimi gördükten sonra 1879'da Fatih Emir Buhari Mahalle Mektebine başladı. 1882'de Fatih Merkez Rüştiyesinde orta öğrenimine devam etti. Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca dillerini öğrendi. Ersoy, rüştiyeyi bitirdikten sonra 1885'te Mülkiye İdadisi'ne devam etti. Ziraat ve Baytar Mektebine başlayan Ersoy, 1893'te baytarlık bölümünü birincilikle bitirdi.

     

    Ayakta Alkışlandı

    İstiklal Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hakimiyet-i Milliye'de yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey'in Meclis'te okuduğunda ayakta alkışlanan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921'de Milli Marş olarak kabul edildi. Ersoy, ödül olarak verilen 500 lirayı hayır kurumuna bağışladı. Ersoy, 27 Aralık 1936'da hayata gözlerini yumdu. İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği kabri, Edirnekapı Şehitliği'nde bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında 2018 Yılı Vefa Ödülü’ne layık görülen Akif, vatan şairi ve milli şair olarak da kalbimizde yerini koruyor.