15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Töreni Gerçekleştirildi

Üniversitemizde “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü”  etkinlikleri kapsamında 14 Temmuz 2023 tarihinde anma töreni gerçekleştirildi. Biruni Binası Konferans Salonunda gerçekleştirilen tören, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve 15 Temmuz Şehitlerimizin anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Ardından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın hazırlamış olduğu hain darbe girişimi gecesinde yaşanılanların konu edildiği video gösterimi gerçekleştirildi.

Tören, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Fatma Çelik’in 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmasını yapmasıyla devam etti. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fatma Çelik 15 Temmuz gecesi cesaretleriyle tarih yazan şehitlerimizi ve gazilerimizi anarak sözlerine başladı. Atatürk’ün vatanımızı gençlere emanet ettiğine dikkat çeken Çelik “Atatürk’ün Nutku’nu mutlaka okuyun ve masanızın üstünden eksik etmeyin. Orda vatanımız ve milletimizi bölmek isteyenlere karşı nasıl dik durmamız gerektiği öyle güzel anlatılıyor ki..."dedi. Ardından “Şehitler Ölmez” isimli şiirin seslendirilmesiyle tüm konferans salonunda duygu dolu anlar yaşandı.

Oğlum “Ben Gencim, Siz Yaşlısınız” Diyerek En Önde Mücadele Etti

Törende söz alan 15 Temmuz şehidimiz Mahir Ayabak’ın annesi Muhteber Ayabak gözyaşları içinde  Benim oğlum o gece evine uğramadan işten çıkıp  havalimanına cihada gitti. Ben gencim, siz yaşlısınız diyerek en önde yürümüş ülkesi, vatanı için… Saat 2.30’da haber geldi. 'Mahir vuruldu' dediler bana. Ayağından vurulmuş. Mahir’in orada şehadet şerbeti içtiğini annesine söylemeyin demişler. Öğrendiğimde inanamadım. Evet ben şehit annesiyim.  Gururluyum. Öyle bir evladın annesi olduğum için gurur duyuyorum. Ben elhamdülillah vatanını seven bir evlat yetiştirdim. Allah bir daha o hainlere fırsat vermesin. Allah bize bir daha 15 Temmuz'ları yaşatmasın” dedi. Şehit annesinin konuşması tüm yüreklere dokundu ve salondaki katılımcılar gözyaşları içerinde konuşmayı dinledi.

Tören, katılımcıların Biruni Fuaye alanında sergilenen 15 Temmuz gecesi yaşananları konu alan “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Bilik Günü Fotoğraf Sergisi” ni  ziyaret etmesiyle son buldu.

Edirnekapı 15 Temmuz Şehitliği’ni Ziyaret Ettik

Tören sonrasında Biruni Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü olarak 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma etkinlikleri kapsamında 14 Temmuz 2023 tarihinde Edirnekapı 15 Temmuz Şehitliğini ziyaret ettik. Ziyarete Biruni Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Menderes ÜNAL, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfü ILGAR, Sağlık Kültür ve Spor Direktörü Hakan Türker DULKADİROĞLU ve çok sayıda öğrencimiz katıldı.

Tüm şehitlerimizi minnet ve şükran ile andığımız ziyaretimizde şehitlerimiz için dua ettik. Öğrencilerimize eşlik eden Biruni Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfü ILGAR " Şehitlerimiz ve gazilerimiz, 15 Temmuz gecesi, cesaretleriyle, dirayetleriyle, kararlı dik duruşlarıyla tarih yazdılar.