ENGELSİZ ÜNİVERSİTE SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Engelliler haftası dolayısıyla üniversitemizin konferans salonunda 14 Mayıs 2024 tarihinde açılış konuşmasını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fatma ÇELİK hocamızın yaptığı“Engelsiz Üniversite Sempozyumu” gerçekleştirildi. Rektör yardımcımızın konuşmalarının ardından engellilerin yaşadığı problemlere dikkat çekmek için düzenlenen programda Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya KAYIHAN “Engelli Öğrenciler İçin Erişilebilirlik” konu başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Kayıhan, Biruni Üniversitesinin, engelli öğrencilerimizin kolayca eğitim alabilmeleri için dünya standartlarında iyileştirmeler yaparak bayrak ödülleri kazandığını vurguladı. Yeni kampüste de her türlü tedbir ve önlemlerin alınarak engelli öğrencilerimizi eğitimde ve huzurda daha da iyiye ulaştıracaklarına işaret eden Kayıhan, Engelleri Birlikte kaldırıyoruz diyerek öğrencilerin daima yanlarında olduklarını kaydetti.

Engelli Mevzuatı hakkında bilgileri ise Biruni Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi  Prof. Dr. Halil KOYUNCU verdi. Koyuncu engelli öğrencilere eğitimin çok daha kaliteli ve uzmanca verilmesi gerektiğini ve Biruni Üniversitesi’nde de bu bağlamda ilk günden itibaren disiplinli ve planlı bir şekilde ilerlenerek öğrenciler konusunda engelli mevzuatının hakkıyla icra edildiğinin altını çizdi. Koyuncu, engelleri engelsiz hale getirmek için başarıya giden yolun azimden ve engelli bireylere destek olmaktan geçtiğine atıfta bulunarak geçmişten günümüze bir çok azim ve başarı örneğine bizzat rehberlik yaptığını ifade etti.

Ardından sırasıyla Enuygar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Resa AYDIN “Engellilik Çalışmaları ve İstanbul Üniversitesi Deneyimi”, İÜ Engelli Öğrenci Birimi Koordinatör Yardımcısı Ilgın AYDINOĞLU “Görme Farklılığı”,  Uzm. Psk. Öğretim Görevlisi Rahime GÖKBOĞA “Kaynaştırma ve Bütünleştirme Uygulamaları” isimli sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sempozyumun ilerleyen bölümünde engelli bireylerin azim ve başarı öykülerine örnek olarak iki başarılı isim kürsüde yer aldılar. Bu başarıya imza atanlardan ilki iş dünyasında başarılı bir şekilde mesleğini ifa eden Elif Satı KALAYCIOĞLU. Kalaycıoğlu konuşmasında verdiği büyük mücadeleyle herkese örnek olduğunu, saygının ve başarının kişinin kendi gayretiyle elde edilebileceğini belirtti. Özgüvenle hali hazırda sürdürdüğü mesleğinin dışında medyada da köşe yazıları yazdığını ve yaptığı çeşitli programlarla da insanlara bilgi aktardığını ve bundan büyük haz aldığının altını çizdi.

Bir diğer engelli konuşmacı Arzu BESİRİ engelliliklerinden kaynaklı yaşadıkları sıkıntıları ve deneyimleri dile getirdi. Besiri bir anda hayatında beliren sağlık sorunları yüzünden engelli hale gelmiş olmasına karşın, sağlıklı zamanında kazanıp eğitimine başladığı Hukuk Fakültesini büyük bir azim ve kararlılıkla bin bir zorlukla mücadele etmek pahasına bitirdiğini anlattı. Bu zorlu süreçte ailesinin özellikle annesinin ve babasının çok büyük desteğini gördüğünü söyleyen Arzu Besiri, ailelere, “çocuklarınızın engelli olmasından kaygı ve endişe duyarak içinize kapanmayın, engelli çocuklarınızın da içine kapanmasına müsaade etmeyin. Bilakis onları daima hayatın içinde aktif tutmaya ve bir amaç doğrultusunda yönlendirerek başarma duygusuyla hayata bağlamaya özen gösterin. Bunu yaparsak hayatlarının nasılda sihirli bir şekilde değişeceğini görecek ve çok mutlu olacaksınız” şeklinde konuştu.

Sempozyumun sonunda görme engelli Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği 3. sınıf öğrencimiz Gizem Varol’ un kendi besteleriyle piyona çalarak müzik dinletisi sunması salonda duygusal anların yaşanmasına sebep oldu. Sempozyum, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

Başarıyla tamamlanan Sempozyuma üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim SAVAŞER, Prof. Dr. Ahmet BELCE, Prof. Dr. Şafak Sahir KARAMEHMETOĞLU, Biruni Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Aysel ŞENYURT, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Menderes ÜNAL, Sağlık, Kültür ve Spor Direktörü Hakan Türker DULKADİROĞLU, bir çok öğretim üyesi ve çok sayıda öğrenci katıldı.